Minkskandale, stigende energipriser, inflation, sabotage på Nord Stream 1 og 2, to borgerligere statsministerkandidater, Inger Støjbergs fantomcomeback, fjorten opstillede partier og en mulig kongemager i Lars Løkke. Omend det kunne lyde sådan, er det ikke plottet i en ny sæson af den populære tv-serie Borgen, men virkeligheden i den kommende valgkamp.
Efter at Minkkommissionens rapport udkom, da hele Danmark var gået i Tour De France-ekstase - foretog Sofie Carsten Nielsen et alvorligt telefonopkald til Statsministeren. Med sig havde hun et kort, men klart budskab: ”Udskriv valg senest til Folketingets åbning, ellers stiller vi et mistillidsvotum”. En i forvejen presset statsminister lagde rasende røret på.
Mette Frederiksen og co. har derfor været i arbejdstøjet efter sommerferien med udspil og politiske aftaler for at signalere handlekraft.
Minkskandalen har været noget nær det eneste, som har kunnet samle de borgerlige partier. Hvem kan huske et dagsordensættende borgerligt udspil i denne valgperiode, før Det Konservative Folkeparti kvart i valgkamp kom med deres økonomiske plan? Det andet, som har muliggjort et spændende valg, er Inger Støjberg. En meningsmåling har vist, at Danmarksdemokraterne har fået tilgang af 54.000 socialdemokratiske vælgere - hvilket er svarende til to mandater. Derudover vil over 17.000 sofavælgere fra seneste valg kunne sikre yderligere ét mandat til partiet. Det vil ca. kræve fem mandater at flytte magten fra rød til blå, hvor Støjberg potentielt har sikret tre nu. Omvendt kræver et borgerligt flertal også, at Dansk Folkeparti ikke ryger ud af Folketinget.
Den seneste valgkamp vandt Socialdemokratiet på Arne og neutralisering af udlændingepolitikken samt de andre røde partiers klimaambitioner. Arnepensionen vil Socialdemokratiet gerne have til at fylde i valgkampen igen, men Venstre og Danmarksdemokraterne har fredet den. På klima-dagsordenen er der lavet brede aftaler hen over midten, og udlændingedebatten er næsten forsvundet, hvis man sammenligner med tidligere. I den kommende valgkamp vil nye emner som inflation og energipriser fylde meget, da danskerne tydeligt kan mærke, at deres pengepung nu rækker til mindre. Ligeledes vil udviklingen af den offentlige sektor fylde, for hvor stor skal væksten af den offentlige sektor være fremover, så det demokratiske træk kan følge med? Her er Socialdemokratiet allerede i gang med negative kampagner mod Det Konservative Folkepartis fremlagte økonomiske plan.
Her er, hvad du skal holde øje med i valgkampen:
Lige om lidt ruller valgbusserne, og så begynder det politiske nulsumsspil. Statsministeren har klaret Danmark igennem coronakrisen. Hendes erfaring med krisehåndtering vil hun spille strategisk på gennem valgkampen, hvis der skal være en erfaren kaptajn ved roret gennem en kommende økonomisk krise. Samtidig skal Socialdemokratiet knække koden til, hvordan Støjberg tackles, men på en måde hvor land og by ikke splittes. Blå blok tror virkelig på en valgkampsejr, og de har rent faktisk vist stort sammenhold på det seneste. Holder det gennem hele valgkampen? Spændende bliver det ligeledes, om lille Lars fra Græsted kommer i valgkampsform og sikrer sig de afgørende mandater, så hverken rød eller blå blok har et flertal.
Hvis du elsker tv-serien Borgen, så er det stensikkert, at du også kommer til at elske den kommende valgkamp.
Christian er public affairs konsulent i Holm Kommunikation, og hjælper kunder med alt, hvad der ligger indenfor public affairs. Han har en fortid i Det Konservative Folkepartis politik-, presse- og kampagneafdeling. Efterfølgende arbejdede han i Rud Pedersen Public Affairs. Først i deres Business Regulation-afdeling, der ydede public affairs for en lang række hårdt regulerede virksomheder i mange forskellige brancher. Efter en omstrukturering blev han en del af teamet for fødevare & landbrug, faglige forhold og FMCG. Han har en kandidat i Politisk Kommunikation og Ledelse fra Copenhagen Business School.