Holm logo

Holm Kommunikation

Kontakt
Kontakt

Hej, din browser er desværre uddateret

Vi kan se, at din browser ikke er opdateret i lang tid. Vi anbefaler, at du opdaterer den til Microsoft Edge eller downloader en ny herunder.
Virksomhed
Politik

Valgkampen vil blive afgjort af marginaler

Minkskandale, stigende energipriser, inflation, sabotage på Nord Stream 1 og 2, to borgerligere statsministerkandidater, Inger Støjbergs fantomcomeback, fjorten opstillede partier og en mulig kongemager i Lars Løkke. Omend det kunne lyde sådan, er det ikke plottet i en ny sæson af den populære tv-serie Borgen, men virkeligheden i den kommende valgkamp. 

Efter at Minkkommissionens rapport udkom, da hele Danmark var gået i Tour De France-ekstase - foretog Sofie Carsten Nielsen et alvorligt telefonopkald til Statsministeren. Med sig havde hun et kort, men klart budskab: ”Udskriv valg senest til Folketingets åbning, ellers stiller vi et mistillidsvotum”. En i forvejen presset statsminister lagde rasende røret på. 

Mette Frederiksen og co. har derfor været i arbejdstøjet efter sommerferien med udspil og politiske aftaler for at signalere handlekraft. 

Minkskandalen har været noget nær det eneste, som har kunnet samle de borgerlige partier. Hvem kan huske et dagsordensættende borgerligt udspil i denne valgperiode, før Det Konservative Folkeparti kvart i valgkamp kom med deres økonomiske plan? Det andet, som har muliggjort et spændende valg, er Inger Støjberg. En meningsmåling har vist, at Danmarksdemokraterne har fået tilgang af 54.000 socialdemokratiske vælgere - hvilket er svarende til to mandater. Derudover vil over 17.000 sofavælgere fra seneste valg kunne sikre yderligere ét mandat til partiet. Det vil ca. kræve fem mandater at flytte magten fra rød til blå, hvor Støjberg potentielt har sikret tre nu. Omvendt kræver et borgerligt flertal også, at Dansk Folkeparti ikke ryger ud af Folketinget.

Den seneste valgkamp vandt Socialdemokratiet på Arne og neutralisering af udlændingepolitikken samt de andre røde partiers klimaambitioner. Arnepensionen vil Socialdemokratiet gerne have til at fylde i valgkampen igen, men Venstre og Danmarksdemokraterne har fredet den. På klima-dagsordenen er der lavet brede aftaler hen over midten, og udlændingedebatten er næsten forsvundet, hvis man sammenligner med tidligere. I den kommende valgkamp vil nye emner som inflation og energipriser fylde meget, da danskerne tydeligt kan mærke, at deres pengepung nu rækker til mindre. Ligeledes vil udviklingen af den offentlige sektor fylde, for hvor stor skal væksten af den offentlige sektor være fremover, så det demokratiske træk kan følge med? Her er Socialdemokratiet allerede i gang med negative kampagner mod Det Konservative Folkepartis fremlagte økonomiske plan. 

Her er, hvad du skal holde øje med i valgkampen:     

  1. Danmarksdemokraternes og Moderaternes meningsmålinger, da førstnævnte kan trække vælgere ind over midten til blå blok, og Moderaterne kan med afgørende mandater sætte blokpolitikken skakmat. 
  2. Om Mette Frederiksen får mobiliseret en ny velfærdsdagsorden med højere løn til de offentligt ansatte. 
  3. Partiernes løsninger på inflationen og stigende energipriser.

Lige om lidt ruller valgbusserne, og så begynder det politiske nulsumsspil. Statsministeren har klaret Danmark igennem coronakrisen. Hendes erfaring med krisehåndtering vil hun spille strategisk på gennem valgkampen, hvis der skal være en erfaren kaptajn ved roret gennem en kommende økonomisk krise. Samtidig skal Socialdemokratiet knække koden til, hvordan Støjberg tackles, men på en måde hvor land og by ikke splittes. Blå blok tror virkelig på en valgkampsejr, og de har rent faktisk vist stort sammenhold på det seneste. Holder det gennem hele valgkampen? Spændende bliver det ligeledes, om lille Lars fra Græsted kommer i valgkampsform og sikrer sig de afgørende mandater, så hverken rød eller blå blok har et flertal. 

Hvis du elsker tv-serien Borgen, så er det stensikkert, at du også kommer til at elske den kommende valgkamp.

No items found.

Vil du høre mere?

Christian Guldbrandt Steffensen

Public affairs rådgiver
cgs@holm.dk
+45 28 45 86 89
Pil til højre

Christian er rådgiver i Holms public affairs-team, hvor han rådgiver kunder ift. at påvirke politiske beslutningstagere og skabe større politisk opbakning. Christian har tidligere arbejdet i Det Konservative Folkeparti og hos Rud Pedersen Public Affairs, hvilket har givet ham et solidt fundament for at navigere i det politiske landskab. Christian har en kandidat i politisk kommunikation og ledelse fra Copenhagen Business School.

Seneste opdatering

Læs flere nyheder