Holm logo

Holm Kommunikation

Kontakt
Kontakt

Hej, din browser er desværre uddateret

Vi kan se, at din browser ikke er opdateret i lang tid. Vi anbefaler, at du opdaterer den til Microsoft Edge eller downloader en ny herunder.
Virksomhed
Kommunalvalg 2021

Kommunale resultater med betydning for partierne

Tirsdag d. 16. november skal vi til stemmeurnerne. Der tales ofte om, hvordan landspolitiske tendenser smitter af på de kommunale valg - og i år er ingen undtagelse. Hvilken betydning får fx Venstres sløje meningsmålinger for valgene i de 98 kommuner og fem regioner?

Vi taler knap så ofte om, hvorvidt markante lokale resultater kan smitte af på de landspolitiske tendenser. Her er fire bud på kommunale resultater, der meget vel kan have stor betydning for partiernes kampform på landsplan:

  1. Hvad vil et konservativt nederlag på Frederiksberg betyde? De Konservative har haft borgmesterposten på Frederiksberg siden 1909. Det er partiets kronjuvel, og et tab af denne vil gøre ondt langt ind i marven på hele det Konservative Folkeparti og partiets selvforståelse. Men værre er det for De Konservative, at et sådant tab vil overskygge alt andet ved valget, og dermed vil det have potentialet til at sætte en stopper for partiets politiske momentum på landsplan.


  1. Får Socialdemokratiet udbytte af partiets prioritering af provinsen? Igennem flere år har regeringspartiet haft øjnene stift rettet mod provins-Danmark. Hvis valget d. 16. november betyder en vælgermæssig fremgang og flere borgmesterposter i det jyske, kan det have betydning for kommende valg til Folketinget og dermed også for, hvem der har regeringsmagten.  


  1. Kan et nederlag til Dansk Folkeparti betyde, at nu vender det for partiet? Dansk Folkeparti har aldrig formået at slå igennem lokalt - ved kommunalvalget for fire år siden fik partiet 8,8 pct. af stemmerne og stod til ca. 18 pct. på landsplan. Overføres det resultat til 2021, får Dansk Folkeparti 3-3,5 pct.  Men det afgørende spørgsmål er, hvorvidt den aktuelle vælgeropbakning er lig partiets kernevælgere? I givet fald kan et valgresultat på mere end 5 pct. potentielt betyde, at Dansk Folkeparti kan være på vej mod (lidt) lysere tider på landsplan. 

  1. Kan en Søvndal-triumf i Kolding booste SF’s opbakning på landsplan? SF har - efter at have været helt nede og fornemme spærregrænsen pga. regeringsdeltagelsen - i de senere år stabiliseret sig på et solidt niveau omkring de 8 pct. Til det forestående kommunalvalg kan det være en joker, at partiet er stærkt rodfæstet lokalt, og særligt en sejr til den tidligere partiformand Villy Søvndal i Kolding kan betyde ny luft under vingerne for SF.

Skrevet af Thorstein Theilgaard

No items found.

Vil du høre mere?

Thorstein Theilgaard

Public affairs chef
tt@holm.dk
+45 21 24 11 91
Pil til højre

Thorstein er public affairs chef i Holm Kommunikation og rådgiver vores kunder om, hvordan de kan få lydhørhed hos politikere og indflydelse på den politiske proces. Thorstein har en fortid som medlem af Folketinget for SF og har senest været generalsekretær i Bedre Psykiatri. Han har derfor et indgående kendskab til den politiske proces og et stort tværpolitisk netværk på bl.a. Christiansborg. Thorstein har en stor indsigt i hele sundhedsområdet; ligesom han generelt er opdateret på de fleste samfundsdebatter. Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.

Seneste opdatering

Læs flere nyheder